Relocate data folder

If your topic doesn't fit anywhere else, put it here.

Moderator: joepal

Relocate data folder

Postby doc555 » Tue Jan 08, 2019 12:16 pm

How can I relocate the default data folder. I would like to use a different folder to store data and my question is, where can I set the data folder location?
Laszlo Maczo
founder, previs artist
Prewizards Studio
www.linkedin.com/in/laszlomaczo
www.prewizards.com
www.maczolaci.hu
User avatar
doc555
 
Posts: 7
Joined: Fri Apr 28, 2017 3:54 pm
Location: Hungary

Re: Relocate data folder

Postby RobBaer » Wed Jan 09, 2019 12:06 am

doc555 wrote:How can I relocate the default data folder. I would like to use a different folder to store data and my question is, where can I set the data folder location?


What OS?

By default in Windows it is under: "C:\Users\%USERNAME%\Documents\makehuman\v1" for the release version.

On Mac try: "~/Documents/MakeHuman/v1"

On Linux I think it is just: "~/makehuman/v1" although we will probably put it under a ~/documents/makehuman/v1py3 in the next version if you are trying the alphas.

These are the defaults by you can save and load assets from anywhere you want.
User avatar
RobBaer
 
Posts: 857
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: Relocate data folder

Postby joepal » Wed Jan 09, 2019 8:39 am

You can set the environment variable MH_HOME_LOCATION to override the default.

If you set MH_HOME_LOCATION to for example "d:\", then the makehuman dir would be created as "d:\makehuman"

https://superuser.com/questions/284342/ ... r-use-them
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3451
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am

Re: Relocate data folder

Postby doc555 » Thu Jan 10, 2019 11:55 pm

joepal wrote:You can set the environment variable MH_HOME_LOCATION to override the default.

If you set MH_HOME_LOCATION to for example "d:\", then the makehuman dir would be created as "d:\makehuman"

https://superuser.com/questions/284342/ ... r-use-them


I just have problem with "custom assets" and "Asset downloader".

My "custom" location is "v:\software\3D\makehuman-1.1.1-win32\data\custom\", but inside the makeHuman software I see only customs which are in the default location ("c:\Users\Username\Documents\makehuman\v1\data\custom\").
I tried to use "Rescan targets' folder" button in the Custom tab, but there was no change.

The other problem is the "Asset downloader", because it uses default data location to store the downloaded assets.

I tried to use env variable, but there was no change.
Laszlo Maczo
founder, previs artist
Prewizards Studio
www.linkedin.com/in/laszlomaczo
www.prewizards.com
www.maczolaci.hu
User avatar
doc555
 
Posts: 7
Joined: Fri Apr 28, 2017 3:54 pm
Location: Hungary

Re: Relocate data folder

Postby Aranuvir » Fri Jan 11, 2019 4:57 pm

Before 1.1.1. there was no possibility to change the location of the home folder. For the 1.1.1 build there was a command line option (running makehuman --help should give you the information). With MakeHuman 1.2.0 the option was replaced by the environment variable. And there is a option inside the settings for moving the home folder, creating a extra config file at a well known location (for Windows in LOCALAPPDATA).
Aranuvir
 
Posts: 1001
Joined: Sun Oct 12, 2014 2:12 pm

Re: Relocate data folder

Postby joepal » Fri Jan 11, 2019 5:29 pm

We should probably test it works with all plugins though. I don't think I ever did that with the asset downloader.
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3451
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am

Re: Relocate data folder

Postby doc555 » Sat Jan 12, 2019 12:31 am

Right. I think I'm waiting for the MakeHuman 1.2.0 stable version.
Thank you for your helping.
Laszlo Maczo
founder, previs artist
Prewizards Studio
www.linkedin.com/in/laszlomaczo
www.prewizards.com
www.maczolaci.hu
User avatar
doc555
 
Posts: 7
Joined: Fri Apr 28, 2017 3:54 pm
Location: Hungary

Re: Relocate data folder

Postby Aranuvir » Sat Jan 12, 2019 8:36 am

joepal wrote:We should probably test it works with all plugins though. I don't think I ever did that with the asset downloader.

All necessary changes were made in getpath.py. As long as you did not hard code any file path, there shouldn't be a problem...
Aranuvir
 
Posts: 1001
Joined: Sun Oct 12, 2014 2:12 pm

Re: Relocate data folder

Postby Freehunter » Sat Jan 12, 2019 5:38 pm

Aranuvir wrote:
joepal wrote:We should probably test it works with all plugins though. I don't think I ever did that with the asset downloader.

All necessary changes were made in getpath.py. As long as you did not hard code any file path, there shouldn't be a problem...


Out of curiosoty, I think you are saying that for plugins in Makehuman. Would that also apply to the plugins for Blender, MakeClothes and MakeTarget, or is that a separate issue and they will still go to the default?
Freehunter
 
Posts: 65
Joined: Sat Aug 09, 2014 1:48 pm
Location: Great Lakes

Re: Relocate data folder

Postby joepal » Sat Jan 12, 2019 7:35 pm

Currently, there's no code sharing between the makehuman code and the blender plugins. So, no... unfortunately the home relocation have no influence on where the blender plugins dump data.
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3451
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am

Next

Return to General discussions about makehuman

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest