No Qt platform plugin could be initialized...

Tech support and suggestions forum. If you only have a basic question on how to get started, please use the "newbies" forum in the community section.

Moderator: joepal

No Qt platform plugin could be initialized...

Postby mercurius » Sat Aug 10, 2019 9:12 pm

After installing the latest alpha - when I try to run I get an error window labelled pythonw:
This application failed to start because no Qt platform plugin could be initialized....

any clues?
mercurius
 
Posts: 14
Joined: Fri Nov 15, 2013 7:31 pm
Location: United States

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby RobBaer » Sun Aug 11, 2019 1:27 pm

If you used the windows installer, it was likely a download error.

Check C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\PyQt5 if you installed for "all users". Do you see some pyQt files?
User avatar
RobBaer
 
Posts: 1046
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby mercurius » Sun Aug 11, 2019 5:42 pm

RobBaer wrote:If you used the windows installer, it was likely a download error.

Check C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\PyQt5 if you installed for "all users". Do you see some pyQt files?


-- yes. I see about 25, most named Qt***.pyd

!!!
Now I got it to start if I right click on the start menu entry and choose "Run As Administrator"...
mercurius
 
Posts: 14
Joined: Fri Nov 15, 2013 7:31 pm
Location: United States

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby RobBaer » Sun Aug 11, 2019 5:50 pm

So it seems you SHOULD have pyqt available.

What does makehuman.log look like after a failed start? [C:\Users\%USERNAME%\Documents\makehuman\v1py3]
User avatar
RobBaer
 
Posts: 1046
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby mercurius » Sun Aug 11, 2019 7:28 pm

RobBaer wrote:So it seems you SHOULD have pyqt available.

What does makehuman.log look like after a failed start? [C:\Users\%USERNAME%\Documents\makehuman\v1py3]


[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->message():118 -- MESSAGE -- Initialized logging
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- VERSION: 1.2.0 Alpha3
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- HG REVISION: UNKNOWN
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- SHORT VERSION: alpha3
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- BASEMESH VERSION: hm08
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- IS BUILT (FROZEN): No
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- IS RELEASE VERSION: Yes
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- DEFAULT ENCODING: utf-8
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- FILESYSTEM ENCODING: utf-8
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- STDOUT ENCODING: cp1252
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- LOCALE PREFERRED ENCODING: cp1252
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- WORKING DIRECTORY: C:\Program Files (x86)\makehuman-community\makehuman
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- HOME LOCATION: C:/Users/andreas_DellTower/Documents
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- PYTHON PATH: ./;./lib;./apps;./shared;./apps/gui;./core;C:\Program Files (x86)\makehuman-community\Python\python36.zip;C:\Program Files (x86)\makehuman-community\Python;C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- DLL PATH: C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Windows\System32\OpenSSH\;C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\PhysX\Common;C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVIDIA NGX;C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVIDIA NvDLISR;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files\Common Files\Autodesk Shared\;C:\Program Files\Microsoft SQL Server\120\Tools\Binn\;C:\Users\andreas_DellTower\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- SYS.VERSION: 3.6.5 (v3.6.5:f59c0932b4, Mar 28 2018, 16:07:46) [MSC v.1900 32 bit (Intel)]
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- SYS.PLATFORM: win32
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- SYS.EXECUTABLE: C:\Program Files (x86)\makehuman-community\Python\pythonw.exe
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- PLATFORM.MACHINE: AMD64
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- PLATFORM.PROCESSOR: Intel64 Family 6 Model 158 Stepping 10, GenuineIntel
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- PLATFORM.UNAME.RELEASE: 10
[2019-08-11 15:09:58,522] log.py->debug():97 -- DEBUG -- PLATFORM.WIN32_VER: 10 10.0.17763 SP0 Multiprocessor Free
[2019-08-11 15:09:58,881] log.py->debug():97 -- DEBUG -- NUMPY.VERSION: 1.13.3
[2019-08-11 15:09:58,944] acceleratesupport.py-><module>():17 -- MESSAGE -- No OpenGL_accelerate module loaded: No module named 'OpenGL_accelerate'

----------------------------------------------
Since I can run as administrator, it seems some file has the wrong permissions set.
mercurius
 
Posts: 14
Joined: Fri Nov 15, 2013 7:31 pm
Location: United States

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby RobBaer » Tue Aug 13, 2019 4:29 am

Well that is exactly where qt entries should start appearing in the log. Surprise. Surprise. But I don't get what could be happening ...

Did you say MH starts if you "run as administrator"? Does your normal account belong to the 'user group' or 'power user group' the 'administrator group'? My account is an administrator group account so it never occurred to me that MH might not work for members of the "user group" which I have never tried. My guess is that the same was true for Joel on the build machine.
User avatar
RobBaer
 
Posts: 1046
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby loki1950 » Tue Aug 13, 2019 5:48 pm

That's a good catch Rob like you I can't imagine setting up a user account without max privileges but then been hacking 40 years :lol: so we will have to find a way that works for the non uber geeks.

Enjoy the Choice :)
my box::HP Envy i5-6400 @2Q70GHzx4 8 Gb ram/1 Tb(Win10 64)/3 Tb Mint 19.2/GTX745 4Gb acer S243HL K222HQL
Q8200/Asus P5QDLX/8 Gb ram/WD 2Tb 2-500 G HD/GF GT640 2Gb Mint 17.3 64 bit Win 10 32 bit acer and Lenovo Ideapad 320-15ABR Win 10/Mint 19
User avatar
loki1950
 
Posts: 1099
Joined: Thu Dec 18, 2014 6:27 pm
Location: Ottawa,Ontario

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby mercurius » Tue Aug 13, 2019 9:51 pm

RobBaer wrote:Did you say MH starts if you "run as administrator"?
Does your normal account belong to the 'user group' or 'power user group' the 'administrator group'?


Yes. It starts fine when I run as administrator.
This is a brand new machine I'm working on, so I'm just using the default account setup, without even thinking about the details.

When I go into a windows command prompt and type "net user MYNAME" I see that
Local Group Memberships is *Administrators
and Global Group Memberships is *None

but if running programs as Administrator works different than running them normally, I guess I'm not a superuser of any sort.
mercurius
 
Posts: 14
Joined: Fri Nov 15, 2013 7:31 pm
Location: United States

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby RobBaer » Sat Aug 17, 2019 4:33 am

There is something strange about your rights. I created a standard user account and it runs MH 1.2.0 alpha 3 just fine without invoking special rights.

My install was "for all users of this computer". I'm imagining you did the same. You did not possibly do the install as a one user and then try to use it as another user, did you? Beyond suggesting a reinstall it is hard it is hard to help you more without your machine in front of me.
User avatar
RobBaer
 
Posts: 1046
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: No Qt platform plugin could be initialized...

Postby joepal » Sat Aug 17, 2019 10:02 am

The makehuman install does not do anything specific about permissions, and should work for both a single user install and for "install for all users".

My guess is you have a group policy or something that prevents access to certain files if they're owned by another user. But as Rob says, it's hard to guess without seeing it.
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3882
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am


Return to Bugs, problems and feature requests

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 3 guests