1.2.0 alpha1 is empty when started

Tech support and suggestions forum. If you only have a basic question on how to get started, please use the "newbies" forum in the community section.

Moderator: joepal

1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby tiku_67 » Thu Nov 29, 2018 12:33 pm

Hi,
When I start MakeHuman 1.2.0 it is blank, i.e. there is no base model to start modeling with. How can I fix this?
tiku_67
 
Posts: 2
Joined: Thu Nov 29, 2018 12:28 pm

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby MargaretToigo » Thu Nov 29, 2018 1:16 pm

It is for me, too. It's got something to do with OpenGl. There's another thread about it here...

http://www.makehumancommunity.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=16844
MargaretToigo
 
Posts: 175
Joined: Thu Feb 16, 2017 6:46 pm
Location: Tampa Bay Florida, USA

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby joepal » Thu Nov 29, 2018 1:42 pm

Yes, this is the known issue (http://www.makehumancommunity.org/wiki/ ... own_issues) that on some graphics cards, no visible output is produced.

If you have a computer with a different graphics card, you can try that. Otherwise, we're aware of the problem and will try to fix this before a stable release.
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3608
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby RobBaer » Fri Nov 30, 2018 12:08 am

tiku_67 wrote:Hi,
When I start MakeHuman 1.2.0 it is blank, i.e. there is no base model to start modeling with. How can I fix this?

Would you mind sharing what operating system and graphics card this was on? Windows? MacOS? AMD or Intel? Model? Any detail would help. Also, if you can and are willing, attaching you makehuman.log file could help us understand exactly who is at risk.

In my case, I have one Mac running Mohave (and previously running High Sierra) that has this problem. It has both NVidea and Intel graphics. Margaret, if I understood properly, was Windows 10 and AMD graphics. On the other hand I have some Windows 10 Intel/NVidea machines that are doing well so far.
User avatar
RobBaer
 
Posts: 913
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby MargaretToigo » Fri Nov 30, 2018 12:53 pm

Yes, Windows 10 and AMD graphics.
MargaretToigo
 
Posts: 175
Joined: Thu Feb 16, 2017 6:46 pm
Location: Tampa Bay Florida, USA

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby tiku_67 » Thu Dec 13, 2018 12:00 pm

MargaretToigo wrote:Yes, Windows 10 and AMD graphics.


I also have same setup. AMD A8-7410 APU with AMD Radeon R5 Graphics + Radeon R7 M340. Windows build is 17134.471
tiku_67
 
Posts: 2
Joined: Thu Nov 29, 2018 12:28 pm

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby nzayem » Tue Dec 25, 2018 6:31 pm

I downloaded the 1.2.0 alpha and facing the same issue with AMD RADEON R5 M335, Windows 10, i am getting a white workspace,,,
i had also another issue when switching to the Intel HD graphic, where the program cannot start or load,,, Running it as an administrator gives me an error in the splash screen [Exception during event onStart].

i am using already the 1.1.1 version on the same laptop without any issue,,, hope this could be fixed soon,, :roll: :roll:
nzayem
 
Posts: 1
Joined: Fri Sep 22, 2017 7:06 pm

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby loki1950 » Thu Jan 03, 2019 9:51 am

Basically the same issue I will be attaching the full log as well as the abstracted relevant section in
Code: Select all
 tags

System info
[code][2019-01-03 04:27:07,193] log.py->message():134 -- MESSAGE -- Initialized logging
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- VERSION: 1.2.0
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- HG REVISION: UNKNOWN
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- SHORT VERSION: v1.2.0
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- BASEMESH VERSION: hm08
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- IS BUILT (FROZEN): No
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- IS RELEASE VERSION: Yes
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- DEFAULT ENCODING: utf-8
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- FILESYSTEM ENCODING: utf-8
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- STDOUT ENCODING: cp1252
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- WORKING DIRECTORY: C:\Program Files (x86)\makehuman-community\makehuman
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- HOME LOCATION: C:/Users/denis/OneDrive/Documents
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- PYTHON PATH: ./;./lib;./apps;./shared;./apps/gui;./core;C:\Program Files (x86)\makehuman-community\Python\python36.zip;C:\Program Files (x86)\makehuman-community\Python;C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- DLL PATH: C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Users\denis\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- SYS.VERSION: 3.6.5 (v3.6.5:f59c0932b4, Mar 28 2018, 16:07:46) [MSC v.1900 32 bit (Intel)]
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- SYS.PLATFORM: win32
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- SYS.EXECUTABLE: C:\Program Files (x86)\makehuman-community\Python\pythonw.exe
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- PLATFORM.MACHINE: AMD64
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- PLATFORM.PROCESSOR: AMD64 Family 21 Model 101 Stepping 1, AuthenticAMD
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- PLATFORM.UNAME.RELEASE: 10
[2019-01-03 04:27:07,224] log.py->debug():113 -- DEBUG -- PLATFORM.WIN32_VER: 10 10.0.16299 SP0 Multiprocessor Free
[2019-01-03 04:27:13,761] log.py->debug():113 -- DEBUG -- NUMPY.VERSION: 1.13.3
[2019-01-03 04:27:13,870] acceleratesupport.py-><module>():17 -- MESSAGE -- No OpenGL_accelerate module loaded: No module named 'OpenGL_accelerate'
[2019-01-03 04:27:24,043] log.py->debug():113 -- DEBUG -- QT.VERSION: 5.10.1
[2019-01-03 04:27:25,025] log.py->debug():113 -- DEBUG -- QT.JPG_SUPPORT: not supported
[2019-01-03 04:27:25,025] log.py->debug():113 -- DEBUG -- QT.SVG_SUPPORT: not supported
[2019-01-03 04:27:25,025] log.py->debug():113 -- DEBUG -- QT.PLUGIN_PATH: C:/Program Files (x86)/makehuman-community/pkgs/PyQt5/Qt/plugins;C:/Program Files (x86)/makehuman-community/Python
[2019-01-03 04:27:25,025] log.py->debug():113 -- DEBUG -- QT.PLUGIN_PATH_ENV:
[2019-01-03 04:27:25,025] log.py->debug():113 -- DEBUG -- QT.CONF: NOT PRESENT
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- PYOPENGL.VERSION: 3.1.0
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- GL.VENDOR: ATI Technologies Inc.
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- GL.RENDERER: AMD Radeon R7 Graphics
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- GL.VERSION: 4.5.13476 Compatibility Profile Context 22.19.180.1536
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- 4.50
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- GLSL.VERSION: 4.50
[2019-01-03 04:27:26,499] log.py->debug():113 -- DEBUG -- GL.EXTENSION: GL_ARB_multisample enabled (4x samples)
[2019-01-03 04:27:26,514] log.py->debug():113 -- DEBUG -- Creating new texture for image data/textures/texture_notfound.png.
[2019-01-03 04:27:26,514] log.py->debug():113 -- DEBUG -- GL.EXTENSION: GL_ARB_texture_non_power_of_two enabled
[2019-01-03 04:27:26,514] log.py->debug():113 -- DEBUG -- initTexture: 256, 256, False
[2019-01-03 04:27:26,577] log.py->debug():113 -- DEBUG -- Setting language to english
[2019-01-03 04:27:26,577] log.py->warning():120 -- WARNING -- No settings file found, starting with default settings.
[2019-01-03 04:27:26,577] log.py->debug():113 -- DEBUG -- Setting language to english
[2019-01-03 04:27:26,577] log.py->warning():120 -- WARNING -- shortcuts.ini out of date; ignoring
[2019-01-03 04:27:26,577] log.py->message():134 -- MESSAGE -- Initializing default theme first.
[2019-01-03 04:27:26,577] log.py->message():134 -- MESSAGE -- Theme default version 1.1.0
[2019-01-03 04:27:26,593] log.py->debug():113 -- DEBUG -- Loaded theme data/themes/default.mht
[2019-01-03 04:27:26,593] log.py->debug():113 -- DEBUG -- Using Qt system style windowsvista[/code]

Tracebacks



[code]Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()
)
[2019-01-03 04:31:32,983] log.py->error():127 -- ERROR -- gl.draw
Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()
)
[2019-01-03 04:31:43,003] log.py->error():127 -- ERROR -- gl.draw
Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()
)
[2019-01-03 04:31:43,206] log.py->error():127 -- ERROR -- gl.draw
Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()
)
[2019-01-03 04:32:18,699] log.py->error():127 -- ERROR -- gl.draw
Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()
)
[2019-01-03 04:32:25,962] log.py->error():127 -- ERROR -- gl.draw
Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()
)
[2019-01-03 04:32:36,604] log.py->error():127 -- ERROR -- gl.draw
Traceback (most recent call last):
  File "./lib\glmodule.py", line 1038, in draw
    _draw(productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1030, in _draw
    drawMeshes(False, productionRender)
  File "./lib\glmodule.py", line 1026, in drawMeshes
    drawOrPick(pickMode, obj)
  File "./lib\glmodule.py", line 671, in drawOrPick
    obj.draw()
  File "./lib\object3d.py", line 286, in draw
    return glmodule.drawMesh(self, *args, **kwargs)
  File "./lib\glmodule.py", line 421, in drawMesh
    glPushMatrix()
  File "C:\Program Files (x86)\makehuman-community\pkgs\OpenGL\error.py", line 232, in glCheckError
    baseOperation = baseOperation,
OpenGL.error.GLError: GLError(
   err = 1283,
   description = b'stack overflow',
   baseOperation = glPushMatrix,
   cArguments = ()


makehuman.log
(67.74 KiB) Downloaded 126 times
my box::HP Envy i5-6400 @2Q70GHzx4 8 Gb ram/1 Tb(Win10 64)/3 Tb Mint 19.2/GTX745 4Gb acer S243HL K222HQL
Q8200/Asus P5QDLX/8 Gb ram/WD 2Tb 2-500 G HD/GF GT640 2Gb Mint 17.3 64 bit Win 10 32 bit acer and Lenovo Ideapad 320-15ABR Win 10/Mint 19
User avatar
loki1950
 
Posts: 945
Joined: Thu Dec 18, 2014 6:27 pm
Location: Ottawa,Ontario

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby needlessOne » Thu Jan 17, 2019 11:15 am

Same issue in Alpha 2. Windows 10 AMD RX 560 with latest drivers. I also can't even use makehuman 1.1.1. When I try to run it I get "Fatal Error! Failed to execute script __init__"

So now I'm left with no working makehuman version in a time I need it.
needlessOne
 
Posts: 2
Joined: Thu Jan 17, 2019 11:08 am

Re: 1.2.0 alpha1 is empty when started

Postby mr_tawan » Tue Jan 22, 2019 11:52 pm

I've got the same issue (Windows 10 1809 x64, Radeon Software 19.1.1, Core i7 4790, AMD Radeon RX480 8GB).

As I'm curios what was going on, I've cloned the code and play with it a little bit. So far with the latest master (1.2.0 master:65278992), the issue still persists. I play with it a little bit further, by just commenting out some code that cause the error in the log file. Below are the code that I commented out.

glmodule.py - line #452 and #454
Code: Select all
                # glDisable(GL_TEXTURE_2D)
                glBindTexture(GL_TEXTURE_1D, 0)
                # glDisable(GL_TEXTURE_1D)


shader.py - line #485 and #487
Code: Select all
            # glDisable(GL_TEXTURE_2D)
            glBindTexture(GL_TEXTURE_1D, 0)
            # glDisable(GL_TEXTURE_1D)


And then it works! :D :D Well I don't know why (classics, isn't it?).

Anyway I can't say this is a permanent fix for the issue, I don't know why it works after all. I think the code was there for a reason. Unfortunately I'm no OpenGL expert. I've seen some comments saying that if you're using shader, these are not needed. One more problem is the error in the log says "error code 1281 - invalid values", which I don't see listed in the Khronos Group's API documentation. I guess the developers/maintainers might want to talk with some AMD people to see why this return code is returned.

Also It works on my machine/setup, it might not work for anybody elese. I can't say for sure because I only have one AMD system. It might cause problems in non-AMD systeam as well.

That's all my findings. Hope this might helps!
mr_tawan
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 22, 2019 11:20 pm

Next

Return to Bugs, problems and feature requests

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest