Asset database location

Discussions about user contributed assets. This is a good place to request new assets, as well as requesting support on existing assets that have been downloaded from the user contributions repository.

Moderator: joepal

Asset database location

Postby gCapps » Fri Feb 16, 2018 9:25 pm

I just download the Asset downloader and MHAPI master. This database, which is obviously huge, as it took almost an hour to download, has bogged down my computer by pushing my drive to it's capacity, slowing my whole computer down to a crawl. But my question is where is this database located and what is the file name so that I can remove it, or is their a process I need to go through to remove it?
Thanks for any assitance.
gCapps
 
Posts: 2
Joined: Thu Feb 15, 2018 5:21 pm

Re: Asset database location

Postby joepal » Fri Feb 16, 2018 10:32 pm

All files are stored in the data location, see http://www.makehumancommunity.org/wiki/ ... _directory)%3F

If you delete the subfolder "makehuman/v1/data/community-assets", you've removed all that was downloaded as part of the synchronizing, including the JSON files holding the indexes.

Out of curiosity, what kind of connection are you on? I just tried synchronizing the database and it took about 30 seconds to download the 254 mb of data it consists of. But I'm on a fiber connection and in the same country as the server.
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3608
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am

Re: Asset database location

Postby gCapps » Fri Feb 16, 2018 11:39 pm

I am on a satellite connection as I am in the boonies. The download, as I said took almost an hour and when I looked for the file I noticed that my drive was almost full and started slowing, so I assumed that the file was quite large. I guess that is what I get for making assumptions. Now I'm going to have to hunt for the problem somewhere else. My internet connection is not that slow for a satellite. 25Mbps download. Must have other problems. Thanks for letting me know.
gCapps
 
Posts: 2
Joined: Thu Feb 15, 2018 5:21 pm

Re: Asset database location

Postby RobBaer » Sat Feb 17, 2018 12:27 am

On startup, MakeHuman 1.1.1 pauses for about 40 seconds with the progress set to "Imported plugin 8_community_assets" on my machine. This is on my extremely fast work connection which is a T3 connection (but on the US side of the Atlantic). One has the impression that it is not purely a connection speed issue. Hitting synchronize from an old install takes about 90 s (there were ~250 Mb of community assets in this folder during the test).

If I rename the community assets folder, the startup process zooms right through the community assets check with negligible delay. When I hit sync under this "clean" condition, it was about 25% synchronized after about 10 minutes. Still waiting, but by extrapolation that is about 40 min to synchronize ...

So the bottom line is that there seem to be considerable time penalties for using the community plugin in certain locations. It is still a great plugin.

EDIT: i suppose one other comment that should be made here is that this synchronization event takes the focus of the interface rather than running in the background. This means on startup that the splash screen obscures all other application for an extended period on windows, and synchronization functionally stops use of MakeHuman for decades of minutes.
User avatar
RobBaer
 
Posts: 913
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: Asset database location

Postby Aranuvir » Sat Feb 17, 2018 1:44 am

So the bottom line is that there seem to be considerable time penalties for using the community plugin in certain locations. It is still a great plugin.

You're probably competing with some exabytes of spam and some other terabytes of less friendly data exchange between NATO and former Warsaw Pact, piped through some thin cables in the Atlantic. Joel should really consider to host makehumancommunity on a CDN. :mrgreen:
Aranuvir
 
Posts: 1073
Joined: Sun Oct 12, 2014 2:12 pm

Re: Asset database location

Postby joepal » Sat Feb 17, 2018 9:59 am

@Rob: Is that on the current version? I removed the scan-on-startup functionality quite some time ago.
Joel Palmius (LinkedIn)
MakeHuman Infrastructure Manager
http://www.palmius.com/joel
joepal
 
Posts: 3608
Joined: Wed Jun 04, 2008 11:20 am

Re: Asset database location

Postby RobBaer » Sat Feb 17, 2018 9:20 pm

joepal wrote:@Rob: Is that on the current version? I removed the scan-on-startup functionality quite some time ago.

I guess I should check on this.

This is likely from the .zip of "all plugins" on the download page and not the git source version. Is that download package current? This brings up the question of how to track "versioning" for plugins, especially if we split them out. I'll get back to you when I've done some more testing.


Aranuvir wrote:You're probably competing with some exabytes of spam and some other terabytes of less friendly data exchange between NATO and former Warsaw Pact, piped through some thin cables in the Atlantic. Joel should really consider to host makehumancommunity on a CDN. :mrgreen:

Or it could be important Russian election-tampering terabytes :mrgreen:
User avatar
RobBaer
 
Posts: 913
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: Asset database location

Postby RobBaer » Sun Mar 04, 2018 7:10 am

So, I just downloaded 8_asset_downloader from gitbub dated 4/26/2017 and there is a stall at community assets on start up. Is there something else I should have updated?
User avatar
RobBaer
 
Posts: 913
Joined: Sat Jul 13, 2013 3:30 pm
Location: Kirksville, MO USA

Re: Asset database location

Postby Aranuvir » Sun Mar 04, 2018 11:09 am

RobBaer wrote:So, I just downloaded 8_asset_downloader from gitbub dated 4/26/2017 ...

Not really sure where you got this version from, but it is probably outdated. The latest commit should date to somewhere in October 6th.
Aranuvir
 
Posts: 1073
Joined: Sun Oct 12, 2014 2:12 pm

Re: Asset database location

Postby wolgade » Sun Mar 04, 2018 6:19 pm

Aranuvir wrote:Not really sure where you got this version from, but it is probably outdated.

Well, this seems to be a common problem. I also have an outdated version, because any documentation I found points to the outdated plugin. It might be a good idea to change this.
wolgade
 
Posts: 790
Joined: Wed Jan 30, 2013 6:50 pm

Next

Return to Assets, asset repositories and asset downloader

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest